Doğal Meteoroloji Sistemi ‘Vargit Çiçekleri Yaylaları Süslüyor

Doğu Karadeniz Bölgesinde yaylacıların yüzyıllardır kullandığı ve yaylalardan dönüşlerin habercisi olan doğal meteoroloji sistemi olan ‘vargit çiçekleri bu yıl da zamanında açtı.

Doğal Meteoroloji Sistemi ‘Vargit Çiçekleri Yaylaları Süslüyor
  • 01 Ekim 2018, Pazartesi 9:04
Doğu Karadeniz Bölgesinde yaylacıların yüzyıllardır kullandığı ve yaylalardan dönüşlerin habercisi olan doğal meteoroloji sistemi olan ‘vargit çiçekleri bu yıl da zamanında açtı.
Türkiyede yoğun olarak Trabzon, Giresun, Ordu ve Artvin yaylalarında kendisi gösteren, vargit çiçeği, varget gülü ve güz çiğdemi gibi her yörede ayrı ayrı adlandırılan çiçekler bu yılda yaklaşan soğuklar öncesi yaylacıları uyarmak için açtı.
Giresunun Dereli ilçesine Bağlı Yavuzkemal Beldesi civarında ve Kulakkaya yaylasında açan vargitler sonbaharın yaşandığı bugünlerde yaylalara yeniden canlılık getirdi. Yavuzkemal Beldesi Belediye Başkanı Abdullah Önal, vargit çiçeklerinin hikayesini gazetecilere anlattı. Önal, vargit çiçeklerinin özellikle Eylül ayının ortalarında Ekim ayının ilk haftalarına kadar açtığını ve kış gelmeden son defa yaylaları süslediğini söyledi.
Vargit çiçeklerinin açtığı zaman sanki bahar havası gibi bir hava oluşturduğunu fakat bu çiçeklerin kışın habercisi olduğuna değinen Abdullah Önal, “kışın habercisi ve açtığında ‘artık sonbahar geldi, kışa gidiyoruz diyerek bu bölgede yaşayan insanlara bir uyarı yapıyor. İnsanlarımız gerçekten hayatı tecrübe ederek, deneyerek yaşamışlar. Bugünkü birçok teknolojinin olmadığı dönemlerde özellikle zaman dilimini, mevsimi veya diğer durumları kendileri tecrübe etmişler ve bunu aynı meteoroloji gibi tahmin ederek vargitlerin açışını kışın habercisi olarak görmüşler” dedi.
İnsanların doğada ki her şeyden bir anlam çıkardığını kaydeden Önal, şöyle devam etti:
“Bir ev yaparken neresi güney, neresi kuzey nerden rüzgar eser iklim şartlarına göre yerleşim yapmışlar. Bir meyvenin ya da çiçeğin açışına göre de kışın karın çok fazla yağıp yağmayacağını söylüyorlar, yazın nasıl geçeceğini söylüyorlar o günün meteorolojik verilerini kendileri bu şekilde ortaya koymuşlar.“

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık