Prof. Dr. Yusuf Demir: Su Fakirliği Sınırında Bir Ülkeyiz

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiyenin su fakirliği sınırında bir ülke olduğunu söyleyerek, UNESCOnun rakamlarına göre önümüzdeki 20-30 yıl içinde 54 ülkede su sıkıntısı beklendiğini belirtti.

Prof. Dr. Yusuf Demir: Su Fakirliği Sınırında Bir Ülkeyiz
  • 20 Ekim 2018, Cumartesi 11:02
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiyenin su fakirliği sınırında bir ülke olduğunu söyleyerek, UNESCOnun rakamlarına göre önümüzdeki 20-30 yıl içinde 54 ülkede su sıkıntısı beklendiğini belirtti.
Boluda düzenlenen Yerel Kalkınma Sempozyumunda (YEKAS18), suyun önemi üzerine konuşma yapan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir, suya sahip çıkılmadığında dünyanın yüzde 40ının su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağını söyledi.
Dünyadaki suyun büyük çoğunluğunun tuzlu su olduğunu kaydeden Demir, İnsanoğlunun kullanabileceği tatlı su miktarı ancak bu suyun binde 1i kadar. Tatlı su, toplam suyun yüzde 3ü ama bunun büyük bir çoğunluğu göller, denizler veya buzulların altında. Bizim kullanabildiğimiz su çok sınırlı. Dünyadaki bu sınırlı su aynı zamanda beraberinde dünyada pek çok krizi de getiriyor. Örneğin UNESCOnun son rakamlarına göre dünyadaki su sıkıntısıyla bu gidişle önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde 54 ülkede su sıkıntısı bekleniyor. Eğer biz böyle devam eder, suyumuza sahip çıkamazsak, buna bağlı olarak da dünyanın yüzde 40ı su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacak dedi.

Marmara ve Ege Bölgeleri su fakirliğine girmiş durumda
Türkiyede, Marmara ve Ege bölgelerinin su fakirliğine girdiğini ileri süren Demir, su ve suya bağlı olarak dünyada çocuk ölümlerinin de olduğunu belirterek, 2017 yılı rakamlarına göre her gün dünyada su ve suya bağlı problemlerden dolayı ölen çocuk sayısı 6 bin. Şu anda dünyada 2,4 milyar insan yeterli suyu bulamıyor. 1 milyar insansa içme suyu bulamıyor. Böyle bir dünyayla karşı karşıyayız. Türkiyede ise 112 milyar metreküp suyumuz var. Bunun 45 milyar metreküpünü kullanabiliyoruz. Su zengini olarak kamuoyunda yanlış bilinen bir algı var. Maalesef su fakirliği sınırında olan bir ülkeyiz. Çünkü kişi başına bin 300 metreküp suyumuz var. su zengini olabilmek için 8 bin metreküp suyun olması lazım şeklinde konuştu.

Deniz ekosisteminde ciddi sıkıntılar görüyoruz
Özellikle küresel iklim değişiminin Batı Karedeniz Bölgesindeki etkileri ve bekleyen tehlikeler üzerine konuşan Demir, Özellikle tarım alanında hemen hemen her bölgede ciddi sıkıntılar baş gösteriyor. Deniz ekosisteminde çok ciddi sıkıntıları görüyoruz. Bu sene Karadeniz Bölgesinde deniz suyu sıcaklığı belki son yüz yılın en yüksek değerinde, yaklaşık normalin 2-3 derece üzerinde. Bu, Karadenizdeki ekosistemin değişmesini ve balıkların kuzeye kaçmasını beraberinde getirdi. Dolayısıyla çok ciddi bir ekosistemi değişimini de, kuraklık ve küresel ısınmayla beraber yaşayacağımızı söylemek mümkün ifadelerini kullandı.
Yeraltı su kaynaklarında kurumalar meydana geldiğini ve böyle devam ederse önümüzdeki 20 yıl içerisinde Bolu başta olmak üzere Batı Karadenizin su sıkıntısı çekmesinin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi, Batı Karadeniz nispeten olmak kaydıyla yeşil kalabilecek, yaşanabilir bölge olarak ilan edildi. Bunun için Karadeniz Bölgesi şu anda önümüzdeki 30 yıl Türkiyenin turizm alanı olarak ilan edildi. Orta ve Batı Karadeniz maalesef aynı İç Anadolu gibi bu kuraklıktan ciddi etkilenen bir bölgemiz olarak karşımıza çıkıyor. Boluda önemli yer altı, yerüstü su kaynaklarımız var. Ama son yıllarda yeraltı su kaynaklarımızda çok ciddi azalmalar var. Özellikle pınarlarımızda ve dağlarımızda ciddi kurumalar meydana gelmeye başladı. Yine bizim en önemli kuş cennetimizde, ciddi bir sulak alanımızda kuruma meydan geliyor dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık