Tarihe Atılan İmza: Panorama 1326 Bursa

Osmangazi Belediyesi'nin vizyon projelerinden olan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, sadece Bursa'nın değil Türkiye'nin gurur kaynağı oldu. Henüz kısa bir süre önce hizmete açılmasına rağmen Bursa'da gezilmesi gereken yerler listesinde ilk sırayı şimdiden alan Fetih Müzesi, 45 farklı ülke ve Türkiye'den 110 bin ziyaretçiyi ağırlamayı başardı.

Tarihe Atılan İmza: Panorama 1326 Bursa
  • 02 Ocak 2019, Çarşamba 6:25

Osmangazi Belediyesinin vizyon projelerinden olan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, sadece Bursanın değil Türkiyenin gurur kaynağı oldu. Henüz kısa bir süre önce hizmete açılmasına rağmen Bursada gezilmesi gereken yerler listesinde ilk sırayı şimdiden alan Fetih Müzesi, 45 farklı ülke ve Türkiyeden 110 bin ziyaretçiyi ağırlamayı başardı.

Bursanın fethinin 3 boyutlu anlatıldığı Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, dünyanın en büyük tam panoramik müzesi olarak kısa sürede yurt içi ve yurt dışında ilgi odağı olmayı başardı. Tanıtım ziyaretlerinin sürdüğü 2 aylık süre içerisinde müzeyi, dünyanın farklı ülkelerinden birçok kişi görme fırsatı buldu. 42 metre açıklığındaki dev kubbe görenleri büyülerken, ekolojik mimarlık anlayışı da müzeye farklılık katıyor. Fetih Müzesinin turizmin yanı sıra tarihi ve kültürel anlamda da Bursaya hareketlilik kazandıracağını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kısa sürede birçok kişiyi müzede ağırladıklarını kaydetti.

DÜNDAR: “TÜRKİYENİN GURURU OLACAK” 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, sadece Bursanın değil tüm Türkiyenin gurur kaynağı olacak bir eseri hayata geçirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Bursanın Uludağ, havlu, kestane şekeri gibi meşhur olan değerlerinin yanına Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesini de ekledik. Artık insanlar Bursaya geldiklerinde Fetih Müzesini gezmek istiyorlar. Henüz 2 aydır tanıtım gezilerine açık olan müzemizi şimdiden 100 binin üzerinde insan gezdi. Bakanlarımız, milletvekillerimiz, Makedonya Cumhurbaşkanı, Japonya Kyoto Belediye Başkanı, Bangladeş Savunma Bakanlığı yetkilileri, Dünya Tarihi Kentler Birliği üyeleri, Dünya Panoramalar Birliği üyeleri, STKlarımız, akademik odalar, muhtarlarımız, taksicilerimiz ve sektör temsilcilerimiz gibi yerli ve yabancı ziyaretçilerimiz oldu. Müzeyi ziyaret eden herkes hayran kalarak ayrıldı. İnsanların bu tepkileri de bizlerin ne kadar özel bir eser yapmış olduğumuzu ortaya koyuyor” dedi.

BİR MÜZEDEN ÇOK ÖTESİ

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, mimari ve sanatsal özelliklerinin yanı sıra kültür merkezi olarak hizmet vermesiyle de dikkat çekiyor. Bünyesinde kurulan 4 bin kitaplı kütüphane Bursada önemli kültür noktalarından biri oldu. Bursa araştırmaları, edebiyat, felsefe, din, kültür ve sanat gibi çeşitli türde kitapların yer aldığı kütüphane, 24 kişilik çalışma ve 25 kişilik oturma alanından oluşuyor. Müzedeki 1000 kişi kapasiteli etkinlik alanı tiyatro gösterileri, konferans ve seminerlere ev sahipliği yapıyor. 

DİRİLİŞ ERTUĞRUL KOSTÜMLERİ SERGİSİ FETİH MÜZESİNDE

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, yansıttığı tarihi değerlere uygun bir sergiye de ev sahipliği yapıyor. Osmanlı Devletinin kuruluş döneminin anlatıldığı, Türkiyede ve dünyada geniş izleyici kitlesine sahip olan Diriliş Ertuğrul dizisinde oyuncuların kullandığı kostümler ve aksesuarlar, Fetih Müzesinde kurulan sergi ile Bursalılarla buluştu. Reyting rekorları kıran dizide Ertuğrul Gazi, Turgut Alp, Bamsı, İbni Arabi ve Hayme Ana gibi karakterlerin kostümleri bu sergide yer alırken, sergiyi gezen vatandaşlar, dizide kullanılan pusat, balta, kalkan ve hançer gibi silahları da yakından görme fırsatı buluyor.

692 YIL ÖNCESİNE YOLCULUK

Yeşil bina konseptinde inşa edilen müze, mimarisiyle herkesi kendine hayran bırakırken sanatsal çalışmalar ile de konuklarına duygu yoğunluğu yaşatıyor. Bursanın fethinin tasvir edildiği panoramik resmin yanı sıra Osmanlı döneminin önemli olaylarının resmedildiği kronolojik sergi salonunda yer alan 16 tablo, ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa çıkartıyor. Fetih Müzesinin kubbe bölümünde yer alan resim ziyaretçileri, 6 Nisan 1326 yılının öğle saatlerine götürüyor. Tam panoramik olmasından dolayı 12 saniyelik bir şaşkınlık yaşayan ziyaretçiler, tek tek incelikle çizilmiş 10 bin figürün arasında kayboluyor. Kubbe içi, kapalı bir mekana girildiği halde, bir şekilde tekrar üç boyutlu dış mekana çıkılmış duygusunu yaşatıyor. Ziyaretçiler panoramik resmi dikkatli incelediklerinde 692 yıl öncesinin Bursasına gidiyor ve farklı iki kültürün buluşmasına tanıklık ediyor. Bir tarafta doğuş aşamasındaki bir medeniyetin temsilcisi “İlk Osmanlılar”, diğer tarafta son günlerini yaşamakta olan Doğu Roma, yani Bizans.


HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık