Tarihçilerin Kutbu Osmangazide Anlatıldı

Osmangazi Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirası yeniden ayağa kaldırma adına en önemli projelerinden olan Kedili Tekke Millet Kıraathanesi’nde, tarihçilerin kutbu Halil İnalcık’ın hayatı anlatıldı.

Tarihçilerin Kutbu Osmangazide Anlatıldı
  • 13 Mayıs 2019, Pazartesi 8:25

Osmangazi Belediyesinin tarihi ve kültürel mirası yeniden ayağa kaldırma adına en önemli projelerinden olan Kedili Tekke Millet Kıraathanesinde, tarihçilerin kutbu Halil İnalcıkın hayatı anlatıldı.

Muradiyedeki Kedili Tekke Millet Kıraathanesinde düzenlenen söyleşide, dünyanın sayılı tarihçileri arasında yer alanProf. Dr. Halil İnalcıkın bilinen ve bilinmeyen yönleri ele alındı. Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşad Hasanoğlu ile öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Halil İnalcıkın tarihçilerin vezir-i azamı olarak bilindiğine dikkat çekerek, Halil İnalcık hocamız bizlere çok önemli eserler bırakmış, adını dünyaya duyurmuş bir değerimizdir. Eski dönemlerde Osmanlı tarihi daha çok siyasi anlamda yazılıp anlatılırken hocamız, sosyal ve ekonomik tarih konusunda bizleri bilgilendirmiştir. Halil hocamız, Türkiyede bu alana öncülük eden Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkın hocamızın izinden gitmiştir. Onun çalışmaları, bugün binlerce Osmanlı tarihi araştırmacısına ufuk tutan incelemelerdir dedi.

OSMANLI TARİHİNİ YENİDEN YAZDI

Halil İnalcıkın uzun yıllar yurt dışında görev yaptığını belirten Çiftçi, Columbia, Princeton, Pennsylvania, Harvard Üniversitelerinde ziyaretçi profesör olarak dersler veren İnalcık, 1972 Ankara Üniversitesinden emekli olarak Chicago Üniversitesinde görev yaptı ve bu üniversitede Osmanlı Tarihi Kürsüsünü kurdu. Osmanlı tarihini yeniden yazmak için kolları sıvayan İnalcık, Osman Gazinin ve Osmanlının ilk sultanlarının gezip, dolaşıp, fethettiği yerleri görmek ve değerlendirmek için çalışmalara başladı. Yaklaşık 10 yıl süresince Eskişehir, Söğüt, Göynük, Gelibolu, Bursa çevresini bizzat yürüyerek, kaynaklar ile değerlendirmeler yaparak çalışmalar gerçekleştirdi. Halil hocamız aynı zamanda Bursa Araştırmaları Vakfını kurarak, Bursa ile özdeşleştiğini bizlere gösterdi diye konuştu.

Osmangazi Belediyesinin vizyon projelerinden Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesinin hikayesini de merhum Halil İnalcıkın yazdığını ifade eden Prof. Dr. Cafer Çiftçi, bu önemli eseri kazandırdığı için Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündara teşekkür etti.

Osmangazi Belediyesi

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık