Bursanın İmar Anayasasını Hazırlamamız Lazım

Bursa'nın imar anayasasını hazırlamamız lazım

Bursanın İmar Anayasasını Hazırlamamız Lazım
  • 27 Şubat 2019, Çarşamba 8:45
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneğinin  (BUMİAD) dernek binasında düzenlediği “Büyükşehir Başkan Adaylarını Dinliyoruz” başlıklı buluşmasına  katıldı.
BUMİAD Başkanı Şaban Bozdemirin karşıladığı Mustafa Bozbey, konuşma öncesinde  merhum işadamı Adnan Türkeserin ailesi tarafından derneğe bağışlanan Türkeser Kütüphanesinin açılışını yaptı. Mustafa Bozbey, Adnan Türkesere Allahtan rahmet dileyerek Türkeser Ailesine de katkılarından dolayı teşekkür etti. BUMİAD Özaslan Toplantı Salonunda dernek üyelerine sunum yapan Bozbey, Bursanın sorunlarının herkes tarafından bilindiğini ancak çözüm noktasında önemli sıkıntılar yaşandığının altını çizdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, “Bursanın sorunları  ameliyat masasına yatırılarak çözülür. Bursanın doğusundan batısına, güneyinden kuzeyine tamamen planlanması gerekiyor. Bursanın yeniden yeşil unvanına kavuşabilmesi, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin, tarihi eserlerinin ortaya çıkarılıp korunacak düzeye gelmesi ancak ve ancak doğru bir ameliyatla mümkün” dedi.

“BURSANIN İYİ BİR ŞEFE İHTİYACI VAR”
Akademik odalar, çeşitli meslek kuruluşları, sanayici ve esnaf başta olmak üzere bütün ilgili  kurumlarla bir araya gelerek Bursanın öncelikli olarak  imar anayasasının hazırlanması gerektiğini söyleyen Mustafa Bozbey, “Kentin 25 yıllık, 50 yıllık, 100 yıllık planları hazırlanmalı” dedi.
Mustafa Bozbey, “Bugün dünyada bilim insanları kentlerin nereye gideceğini hesaplıyor. Bursa gerçekten sadece Türkiyede değil dünyada da lider ve örnek olabilecek bir kenttir. Dağı var, ovası var, sanayisi var, yer altı kaynakları ve yer üstü kaynakları da var. Jeotermal bugün dağda da var Gemlikte de var. Sağlık turizmi açısından inanılmaz bir yer Bursa. Bir tek, bu işi bilimsel anlamda yapabilecek bir şefe ihtiyaç var. Aslında orkestra hazır, herkes ayrı bir alet çalıyor ama bugüne kadar dağınık çalınmış. Şimdi şef, güzel bir armoniyle birlikte iyi bir müzik ortaya çıkaracak” diye konuştu.  

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE YANLIŞ BİLGİLENDİRME VAR”
Kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili özellikle Osmangazi, Yıldırım ve Gürsu bölgelerinde uzun zamandır vatandaşlarla konuştuğunu ve yapılması gerekenlerle ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen  Bozbey,  “İnsanlar,  yeşili, kültürel alanları, spor alanları, bisiklet yolları, engellilerin rahatlıkla bir yerden bir yere ulaşabileceği yolları olan ve genel ihtiyaçları giderilmiş bir kentte yaşamak istiyor. Yollar anayolla birleşmemiş. Öyle mahallelerimiz var ki beş yıldır yönetici gitmemiş. Üstelik 38 bin metrekare yeşil alanı olan mahalleye hiçbir şey yapılmamış” dedi. Bozbey, kentsel dönüşümde ruhsat tartışmalarıyla ilgili kamuoyunun kasıtlı olarak yanlış bilgilendirildiğini söyledi. Mustafa Bozbey, “Nilüferde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını üstlenmek istemiyorlar. Kendi meslektaşımızın dahi ‘İsteseydiniz önlerdiniz demesi hakikaten çok tuhaf bir şey. Kendi meslektaşımızın hatta oda başkanlığı yapmış birisinin böyle bir ifade kullanması çok ilginç. Bu siyaset derseniz, siyaset halkı doğru bilgilendirmektir. Projelerinizi koyarsınız, tartışırsınız. Yanlışı da söylemek siyaseten bir erdemdir. Siyaset bunu gerektirir. Ama böyle bir şeyi oda başkanlığı yapmış bir belediye başkan adayının yapması yanlış. Benim bu arkadaşımızı, inşaat yüksek mühendisi olarak teknik yönden sorgulamam gerekir. Sen diyorsun ki belediyeye ‘Yasaya aykırı davran ruhsat verme. Yasaya aykırı davrana davrana zaten kent bu hale gelmiş. Bunu buraya gelip sizlere konuşan arkadaşımız da söyledi. ‘Belediye ruhsat vermeseydi diyorlar. Kanun çok net. Kentsel dönüşümle ilgili imar planı yapma yetkisi büyükşehir belediyesinde. Biz tamamında ret vermişiz, doğru bulmamışız. Üstelik baştan beri böyle bir kentsel dönüşümün doğru olmadığını, yoğunluk artırıcı bir dönüşümün kente zarar vereceğini ve insanları mutsuz edeceğini, sonuçta mal sahiplerinin, müteahhitlerin ve kamunun mağdur olacağını üstüne basa basa defalarca söyledik. Ama hazırlanan planlara göre ruhsatla ilgili talep olduysa, o plana göre de mahkeme durdurmadıysa ilçe belediyesi olarak ruhsat vermek zorundasınız. 30 gün süresi var. O süre dolduğunda vatandaş mahkemeye gider ve tazminat davası açar, sizi suçlar. Arkadaşımız diyor ki “Vermeseydiniz, suçlansaydınız”. Siz şimdi verdiğinizle kendinizi sorumlu tutmuyorsunuz da, ruhsat vereni yasaya aykırı davranmaya itiyorsunuz. Bu nasıl bir anlayıştır. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil. Siyaset de bu değil. Siyasette proje bazında doğrularla tartışarak kamuoyunu bilgilendirirler. Doğrusu da budur. O zaman dönüyoruz ‘Siyasetçiye güven yok diyoruz. Onun için siyasetçiye güven olmuyor. Sebebi bunu söyleyenler işte” dedi. BUMİADın “Büyükşehir Başkan Adaylarını Dinliyoruz” etkinliğinin sonunda BUMİAD Başkanı Şaban Bozdemirin  ile BUMİADın eski Başkanı Orhan Efe,  Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbeye ‘Teşekkür ve Takdir Beratı verdi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık