Başkan Türel Vali Karaloğluna Boğaçayını Gezdirdi

Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile birlikte Boğaçayı Projesi’ni gezen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin ilk etabının 15 gün içerisinde açılacağını söyledi.

Başkan Türel Vali Karaloğluna Boğaçayını Gezdirdi
  • 01 Ocak 2019, Salı 12:25

Türel “Projede denizi içeri almaya gerek kalmadı”

Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile birlikte Boğaçayı Projesini gezen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin ilk etabının 15 gün içerisinde açılacağını söyledi. Mevcuttaki yer altı su kaynağının su yüzüne çıkmasıyla göllenmeyi sağladıklarını söyleyen Başkan Türel, denizi içeri almaya gerek kalmadığını da açıkladı. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Valisi Münir Karaloğluna Boğaçayı Projesini gezdirdi. Projenin geldiği nokta hakkında Vali Karaloğluna bilgilendirmelerde bulunan Başkan Menderes Türel, projenin ilk etabında son aşamaya gelindiğini söyledi.

“Taşkın önleme projesi yaptık”

Boğaçayı Projesinin çok önemsedikleri bir proje olduğuna dikkat çeken Başkan Türel, projenin aslında bir taşkın önleme projesi olduğunun altını çizerek şunları söyledi; Bildiğiniz gibi geçmişte 2003 senesinde Boğaçayında çok önemli bir sel felaketi yaşanmış ve sahildeki araç köprüsü selle beraber denize gitmişti. O sel felaketinde 1700 metreküplük bir debi söz konusuydu. Bugün yapmış olduğumuz taşkın önlemeye yönelik Boğaçayı düzenlemesinde son 500 senedeki bütün yağışlardan çok daha fazlasını karşılayabilecek bir taşkın önleme projesi esasen gerçekleşiyor. 2900 metreküp debiye dayanıklı bir çay ağzında bir taşkın önleme projesini gerçekleştiriyoruz. Bu proje kapsamında kademe kademe seddeler düzenleyerek suyun geliş şiddetine göre aşırı yağışlarda o kademelerde aynı zamanda yağmur suyunu denizle buluşturabilmek mümkün olacak. Daha da şiddetli olursa ikinci kademede de yağış denizle buluşacak.”

480 kg yağmurda bile taşkın olmadı

Projenin peyzajında birinci kademede herhangi bir sel felaketinde veya aşırı yağışta çok fazla zarar görmeyecek bitkilerin  tercih edildiğini söyleyen Başkan Türel, yaklaşık iki hafta önce çok önemli bir yağış alındığına dikkat çekerek “Antalyada metrekareye 480 kg yağmur düştü. Son 100 senenin Türkiyedeki en yoğun yağışı olduğunu söylüyorlar. Vatandaşlar da acaba Boğacağı taşacak mı diye buraya bir merakla geldiler. Gece yarısı 12.00de, 01.00de köprünün üstünden görüntü alanlar vardı. Ama hiçbir taşkın söz konusu olmadı. Su aşağı yukarı birinci sedde seviyesindeydi. Sular çekildikten sonra o birinci seddeye ektiğimiz bitkilerin de hiçbir zarar görmediği anladık. Ve böylelikle bizim projemizin ne kadar doğru bir proje olduğunu da o vesile ile denemiş olduk” dedi.

Denizi içeri almaya gerek kalmadı

Boğaçayında halkın istifade edeceği, yeşil alan düzenlemesi yapıldığını belirten Başkan Türel, “İçerisinde hiçbir ticari ünite olmayan tamamen halkın kullanımına açık, balıkçılarımız için teraslarla, spor alanları ile çocuk oyun bahçeleri ile bisiklet yolları ile her türlü fonksiyonu halkımızın kullanabileceği bu peyzaj düzenlemesini de gerçekleştirmiş olduk” dedi. En çok tartışılan konunun denizin kirlenmesi olduğuna vurgu yapan Başkan Türel, şöyle konuştu; “Biz 4,5 metre derinlik sağlamak için, hem de dereyi taşkın önlemeye yönelik temizlemek için yapmış olduğumuz çalışmalarda ottan, çöpten, sazlıktan temizlenen dere yatağındaki su kaynağının su yüzüne çıktığını ve göllenmenin oluştuğunu gördük. Bu projemiz kapsamında kesinlikle artık denizin içeri alınmasına da ihtiyaç görsel bir güzellik sağlanması açısından kalmamıştır. Denizi içeri almadan mevcuttaki yer altı su kaynağının su yüzüne çıkmasıyla bu göllenmeyi sağlamış oluyoruz. İçme suyu kirlenecek iddiaları da kendiliğinden ortadan kalkmış olacaktır diye umuyorum. Bizim kanaatimize ve çalışmalarımıza göre zaten böyle bir risk yoktu ama bunu risk olarak görenler de bunu söyleme şansına sahip değiller.”

Photoshop ile bir çocuğun çizeceği proje değil

Başkan Türel, 10-15 güne kadar tüm eksiklerin tamamlanmasının ardından Boğaçayı Projesinin vatandaşın hizmetine sunulacağını açıklayarak, “Böylelikle vermiş olduğum biz sözü daha yerine getirmenin huzuru içerisindeyim. Boğaçayı projesi 2014teki seçim taahütlerimizden bir tanesiydi. Böylelikle ilk etabını halkımızın kullanımına sunmuş oluyoruz. Karaya doğru 40 km derinliği olan bir projemiz etap etap yapılacak. İkinci ve üçüncü etapları da inşallah planlayacağız” diye konuştu. Boğaçayı Projesini 2009 senesinde ortaya koyduğunu bildiren Türel, “Birilerinin çıkıp, 8 yaşındaki bir çocuğun photoshopla çizebileceği kadar basite indirgeyen olumsuz yaklaşımları olmuştu. Bu çok büyük bir proje. Bilim heyeti tarafından çalışıldı. Veysel Eroğlu hocamız da projenin içerisinde kendisi de bize desteklerde bulundu. Bu proje, çok kolay değil. 8 yaşındaki çocuğun photoshop ile çizeceği proje değil.” şeklinde konuştu.

Vali Karaloğlu, “Bıraksaydık mezbelelik devam ederdi”

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da projeyi çok beğendiğini dile getirerek Boğaçayının önceden mezbelelik bir alan olduğunu söyledi. Başkan Menderes Türelin vizyonuna yakışır bir proje hayata geçirdiğini belirten Karaloğlu, “Antalyada yapılan bütün bu yatırımlar çok önemli. Şehrin güzelleşmesi gibi yapılara, kentin ihtiyacı var. Ama üzüldüğüm konuyu da ifade etmek isterim. Ben 3 yıldır Antalyadayım. Boğaçayı projesi yapılırken çok farklı söylemlere şahit oldum. Betonlaşacak dendi, içme suyu kaynakları kirlenecek dendi. Gelseler dinleseler, büyükşehir belediyemize sorsalar ya da başkanımıza sorsalar. Eski fotoğrafla yeni fotoğrafı yan yana koyan Antalyalı, hangisinin eskisinden daha kötü olduğunu söyleyebilir. Burada hep beraber gördük gerçekten yaşam alanı oluşturulmuş. Bıraksaydık da burada mezbelelik devam edebilirdi.” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar Türele teşekkür etti

Boğaçayı Projesini gezen vatandaşlar Başkan Türele Boğaçayının yeni halini çok beğendiklerini dile getirerek böylesi bir projeyi Antalyaya kazandırdığı için Başkan Türele teşekkür etti. Sahil Antalya Yaşam Parkı ve Boğaçayı Projesinin yeni haliyle bölgeye ayrı bir güzellik kattığını ifade eden vatandaşlar özellikle peyzaj düzenlemelerini çok beğendiklerini ifade etti.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık