Akademisyenler Yörükleri Osmangazide Anlattı

Osmangazi Belediyesi tarafından Türk kültürüne katkı sağlamak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Orta Asya'dan Anadolu'ya Yörükler Sempozyumu sona erdi. İki gün süren ve 8 oturumun yapıldığı sempozyuma vatandaşların ilgisi büyük oldu.

Akademisyenler Yörükleri Osmangazide Anlattı
  • 19 Şubat 2019, Salı 7:15

Osmangazi Belediyesi tarafından Türk kültürüne katkı sağlamak amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Orta Asyadan Anadoluya Yörükler Sempozyumu sona erdi. İki gün süren ve 8 oturumun yapıldığı sempozyuma vatandaşların ilgisi büyük oldu. 

Ördekli Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Uluslararası Orta Asyadan Anadoluya Yörükler Sempozyumu ikinci gününde toplam 3 oturum ile devam etti. Türk akademisyenlerin yanı sıra Orta Asyadan gelen Amantur Caparov, Taalay Şarşembiyeva, Mayrambek Orozobayev gibi önemli isimlerin de katılım sağladığı sempozyumda, Yörüklerin hayatı ve döneminin önemli olayları katılımcılara anlatıldı.

Türk dünyasında bayram havasında gerçekleşen göç hazırlıklarının her detayının incelendiği sempozyum Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Solakın başkanlığında, Prof. Dr. Türkan Erdoğanın, ‘Yerleşik Yörüklerde Düğün ve Evlilik Adetlerinde Değişimler, Doç. Dr. Taalay Şarşembiyevanın, ‘Göçebe Kırgızlarda Gelin ve Aile İçindeki Yeri, Doç. Dr. Özlem Doğuş Varlının, ‘Anadolu Türkmen-Yörüklerinde Kültürel Kimlik ve Kadın Müziği, Doç. Dr. Güljanat Kurmangaliyeva Ersilasunun, ‘Kazak Mutfağı Örneğinde Konar-Göçerlerde Maddi Kültür, konulu sunumları ile başladı.

Gerçekleştirilen ilk oturumun ardından Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Alpargu başkanlığında, Prof. Dr. Ali Akarın, ‘Batı Anadolu Yörük Ağızlarının Orta Asya Türk Lehçeleriyle İlişkileri, Dr. Öğretim Üyesi Mayrambek Orozobayevin, ‘Kırgızcadaki ve Sarıkeçili-Bahşiş Yörüklerinin Ağzındaki Davarcıklarla İlgili Bazı Terimlerin Leksik ve Semantik Açıdan Karşılaştırılması, Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Hilal Tuztaş Horzumlunun ‘Göçer Yaşamda Taşımacılıkta Kullanılan Maddi Kültür Unsurları ile Dr. Araştırmacı-Yazar Atilla Erdenin, ‘Yörüklerde Konut Kültürü konulu aktarımları ile devam etti. 

Uluslararası Orta Asyadan Anadoluya Yörükler Sempozyumunda son olarak ise Milli Savunma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Gündüz başkanlığında, Araştırmacı-Yazar Ayhan Yükselin, ‘Anadoluda Çepniler ve Çepni Kültürü, Doç. Dr. Nilüfer Alkan Günayın, ‘Hüdavendigar Sancağındaki Yörükan Voyvodaları, Dr. Öğretim Üyesi İsmail Yaşanların, ‘Hüdavendigar Sahasındaki Yörüklerin 19ncu Yüzyılda Yerleşik Hayata Geçirilmesi konulu aktarımları gerçekleştirildi.

Aynı zamanda Osmanlı Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Yörükler döneminde yaşanan gelişmelerin anlatıldığı sempozyuma ait sunumlar kitaplaştırılarak, hem öğrencilere hem de ilgi duyan herkese tarihi kaynak olarak sunulacak. 

 

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık