Liseli Zülal, Pankreas Kanseri Hastalarına Umut Olacak

Pankreas kanserinin yayılmasını engellemek için hazırladığı proje ile ödül alarak Türkiyeyi Avrupada temsil etme hakkı kazanan 17 yaşındaki lise öğrencisi Zülal Cengiz, ölüm oranın en yüksek olduğu kanser türlerinin başında gelen pankreas kanserine kesin çare olmak istiyor.

Liseli Zülal, Pankreas Kanseri Hastalarına Umut Olacak
  • 30 Ekim 2018, Salı 13:08
Pankreas kanserinin yayılmasını engellemek için hazırladığı proje ile ödül alarak Türkiyeyi Avrupada temsil etme hakkı kazanan 17 yaşındaki lise öğrencisi Zülal Cengiz, ölüm oranın en yüksek olduğu kanser türlerinin başında gelen pankreas kanserine kesin çare olmak istiyor.
Balıkesirin Karesi ilçesinde Rahmi Kula Anadolu Lisesinde eğitim hayatına devam eden 17 yaşındaki Zülal Cengiz, pankreas kanseri üzerine yaptığı çalışmalarla 9. INSPO Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatlarında sağlık alanında mansiyon ödülü kazandı. Zülal Cengiz, pankreas kanseri projesi ile MILSET Europeda Türkiyeyi temsil etme hakkı kazandı. Karesi Belediyesinin de destekleriyle katıldığı yarışmada pankreas kanserinin yayılmasını ve diğer organlara sıçramasını engelleyecek olan projesiyle sağlık alanında önemli bir başarıya imza atan Zülal Cengiz, Proje Danışmanı Hülya Cankorur ve Okul Müdürü Vejdi Ademoğlu, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmazı ziyaret etti.
Cengiz, Propolis İçeriğindeki Kafeik Asit Fenetil Esterin Pankreas Kanseri Hücreleri Üzerindeki Etkileri projesiyle MILSET Europe (Romanya) Yarışmasına Avrupa temsilcisi olarak seçildi. Cengiz, ayrıca sağlık kategorisinde mansiyon ödülü kazandı. Mühendislik, enerji, sağlık ve çevre kategorilerinde gerçekleştirilen INSPO Uluslararası Bilim Proje Olimpiyatlarının finalinde İtalya, Polonya, Ürdün, Belarus, Slovakya, Malezya, Ukrayna, Letonya ve Türkiye olmak üzere 9 ülkeden 55 proje kaldı.
Pankreas kanserinin en yüksek ölüm oranına sahip kanser türü olduğunu söyleyen Zülal Cengiz, Pankreas kanseri hücrelerindeki etkilerini gözlemlemek istedik. Öncelikle propolisi araştırdık ve antikanser ve antibakteriyel özellikleri başta olmak üzere bir çok özelliğini gözlemledik. Maksadımız pankreas kanseri hücrelerinin diğer organlara sirayetini engellemekti dedi.
Yarışmanın finalistleri arasında yer aldığı açıklandığında büyük bir gurur ve mutluluk duyduğunu ifade eden Zülal Cengizin en büyük hayali ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanmak ve cerrah olmak. Romanyada Balıkesir ve Türkiyeyi en iyi şekilde temsil etmek istediğini kaydeden Cengiz, İnsanlara yardım etmekten, fayda sağlamaktan mutluluk duyuyorum. Başta pankreas kanseri olmak üzere kanser türleri üzerine çok araştırma yaptım. Bu alanda yoluma devam etmek ve insanlara kesin çözüm olmak istiyorum. İnsanlarla temas halinde olmak, onların duygularını, düşüncelerini duymak, hastalıklarını nasıl anlattıklarını dinlemek istiyorum dedi.
Zülal Cengizin başarısıyla iftihar ettiğini söyleyen Başkan Yücel Yılmaz, Bilim çağında çok hızlı değişen bir dünyada yaşıyoruz. Tüketen değil üreten bir nesil yetiştirmemiz son derece önemli. Düşünce her şeyden önemli dedi.

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık