Başkan Türel İlk Projelerini Açıkladı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gelecek dönem için 359 proje hazırladıklarını ve bu projelerin yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi.

Başkan Türel İlk Projelerini Açıkladı
  • 31 Ocak 2019, Perşembe 8:10

400 dönümlük Millet Bahçesi, 25 kilometrelik metro, Film Stüdyoları…

20 milyarlık yatırım, 70 bin istihdam hedefi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gelecek dönem için 359 proje hazırladıklarını ve bu projelerin yaklaşık 70 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyledi. 100. Yıldaki 40 dönümlük Millet Bahçesi alanını Sabancı Bulvarındaki trafiği yer altına alarak 400 dönümlük kesintisiz bir yeşil proje alanına dönüştüreceklerini müjdeleyen Türel, Konyaaltından Laraya 25 kilometrelik metro yapacaklarını ifade etti. Geçen 5 yılda 12 milyar liralık yatırım yaptıklarını açıklayan Türel, gelecek 5 yıl için 20 milyar lira yatırım hedefi koyduklarını kaydetti. 

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Haber Türk Televizyonu ekranlarında Esra Boğazlıyanın Yerel Seçim 2019 Programının canlı yayın konuğu oldu. 5 yılda yaptığı hizmetleri anlatan Başkan Türel, gelecek dönem projelerini de paylaştı. 2019 sonrası için 359 proje hazırladıklarını söyleyen Türel, projelerden bir kısmını şöyle açıkladı: “Öncelikle Konyaaltı Sahil Projesinde olduğu gibi Antalyada çevreci ve yeşil anlayışı ortaya koyan bir belediyeciliği güçlendirerek uygulamaya devam edeceğiz. Şimdi yeni bir projemiz Millet Bahçesi. 100. Yıldaki TOKİye ait olan 473 milyon TL değerindeki 40 bin m2lik çok değerli arazi, Millet Bahçesi projemiz için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ve Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımızın destekleri ile Büyükşehir Belediyesine bedelsiz tahsis edildi. Biz de o tahsisin karşılığını müthiş bir proje ile veriyoruz. Falez Kavşağı ile Antalyaspor Kavşağı arasında giden o caddeyi tamamen yerin altına alarak arkadaki yeşil alanla birleştirip, öndeki Atatürk Parkı ile bir bütün haline getiriyoruz. 40 dönümlük Millet Bahçesini 300-400 dönümlük bir proje alanına dönüştürüyoruz. Meltem Mahallesinde oturan vatandaşlarımız hiçbir araç trafiği ile karşılaşmadan evlerinden çıktıklarında yürüyerek sahile kadar uzanabilecekler.”
25 kilometrelik metro
2019 sonrasında Antalyada yaklaşık 25 kilometrelik metro hattını gerçekleştireceklerini de belirten Başkan Menderes Türel, şunları söyledi: “Büyük Limandan Lara-Kunduya kadar tamamen yer altında gidecek bir toplu ulaşım aracı metro inşaatını da 2019dan sonra gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili gerekli kamu izinlerini almış durumdayız. Uluslararası finans görüşmeleri bir taraftan devam ediyor. İnşallah seçimleri kazanır kazanmaz hemen projelerini de neticelendirerek hemen yeni bir metro inşaatına başlayacağız. Günlük hayat yukarıda normal akışında devam ederken, yer altında bu çalışma şehrin haberi bile olmadan devam edecek.”  
Projelerde 70 bin kişi iş aş sahibi olacak
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, gelecek dönem için hazırladıkları 359 projenin yaklaşık 70 bin kişiye istihdam imkânı sağlayacağını kaydetti. Başkan Türel, “Projelerimiz arasında Kruvaziyer Liman, Yat Limanlarımız var. Özellikle Antalyayı dünyanın bir sinema üretim merkezi haline getireceğiz. Aynı Hollywooddaki gibi içinde film stüdyoları, temalı parkların, konaklama tesislerinin, sinema akademisinin olduğu, hemen yanı başında safari park dediğimiz açık hayvanat bahçesinin yer aldığı muhteşem bir projeyi Antalyada hayata geçireceğiz. Hemen seçim sonrasında inşallah ihalesini yapmayı planlıyoruz. Bu projeyi Antalyaya kazandırdığımızda sadece orayı 10 milyon kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. İşte o projenin içerisinde 10 bin kardeşimiz de iş sahibi, aş sahibi olacak” ifadelerini kullandı. 
Büyük değişim
Antalyaya yaptığı hizmetleri de değerlendiren Başkan Türel, Antalyanın ilk göreve geldiği 2004 yılından bu yana çok değiştiğini kaydetti. Türel şunları aktardı: “2004te biz göreve geldiğimizde Büyükşehir Belediyesinin 2 tane arıtma tesisi vardı bugün 32 tane. 640 km sahil bandımızda bir milimetre küp suyu arıtmadan denize göndermiyoruz. Antalya, 200 Mavi Bayrakla dünya birincisi. Denizin temizliği çevrenin düzenli ve kontrollü olduğunu gösteren bir simgedir. Antalyayı yine ilk dönemimde tarihinde ilk kez katlı köprülü kavşaklarla tanıştırmakta bize nasip oldu. 11 tane yapmıştık, bizden sonraki dönemde hiç yapılamadı. Bu dönemde de 27si katlı köprülü kavşak olmak üzere hemzemin kavşaklarla birlikte neredeyse 50ye yakın kavşak yaptık. İlk dönemde 11 km raylı sistem çalışması yapmıştık birinci etabını tamamlamıştık. Bizden sonraki 2009-2014 arasında yine hiç yapılamadı. Şimdi 2014 ?? 2019 arası 44 kmye yakın bir raylı sistem hattı ekleyerek toplamda 55 kmye çıkartıyoruz. Bunları dünya rekorlarına imza atacak şekilde yapıyoruz.”
Raylı sistemde dünya rekorları
Meydan-Havaalanı-Aksu Expo arasındaki 18 kilometrelik Raylı Sistem 2nci Etabını 
5.5 ayda tamamladıklarını hatırlatan Başkan Türel, “Bunun bir dünya rekoru olduğunu iddia ediyorduk. Şimdi Varsak- Zerdalilik arasındaki 3üncü etabımızın 16 kilometrelik ilk bölümünü de 4 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Bu da yeni bir dünya rekoru” diye konuştu. 
20 milyarlık yatırım hedefi
İşsizliğin tek ilacının yatırım olduğunun altını çizen Türel, “Şu anda bizim raylı sistem inşaatımızda 1500 kişi çalışıyor. Hamasetle, kuru sözle işsizliği çözebilmeniz mümkün değildir. Türkiyede en çok yatırım yapan belediyelerden biri olmanın onurunu yaşıyoruz. 2014-2019 arasında yaklaşık 12 milyar liraya yakın yatırım yapmışız. Önümüzdeki dönem bunu 20 milyar liraya taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Karne notumuz pekiyi
Antalyada 2004te 3 ayla sınırlı olan turizm sezonunu bugün 9a çıkardıklarına dikkati çeken Türel, şunları anlattı: “Bunu nasıl başarıyorsunuz diye soracak olursanız ürünümüzü çeşitlendirerek, Antalyayı bir cazibe merkezine döndürecek yatırımlarla bunu yapıyoruz. Konyaaltı Sahil Antalya Yaşam Parkı, Boğaçayı, Tünektepe Teleferik gibi projeleri yapmasaydık Antalyanın cazibesi bugünkünden farklı olurdu. 2019 sonrasında Antalyayı rakiplerimizin de önüne geçirecek, dünya şampiyonu yapacak kruvaziyer liman, yat limanları gibi projelerimizin her biri iş ve aş projesi. Siz bu yatırımları yapmazsanız o zaman işsizlik konusunda sorun yaşamaya devam edersiniz. Türkiyede yatırımı en iyi başaran belediyelerden birisi olarak bu konuda yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı. Maşallah karne notumuz yaptıklarımıza bakarsanız adeta yıldızlı pekiyilerle dolu.”
Rakiplerimizi geçtik
Antalyaya geçen yıl 13.6 milyon turist geldiğine dikkati çeken Başkan Türel, 2004te ilk aday olduğumda New York, Barcelona, Londra, Paris, Miami, Dubai gibi şehirleri geçeceğiz iddiasını ortaya koymuştuk. Bugün Antalya 13.6 milyon konaklamalı yabancı turist sayısı ile Londra ve Parisin arkasından New York ile beraber dünya üçüncüsü.  Barcelona, Miami,  Dubai hepsi arkamızda kalmış.  Yani biz onları geçtik. Artık zirveye doğru adım adım yaklaştık” dedi. 
Türel şöyle devam etti: “Antalya merkezinde cazibe merkezleri oluşturuyoruz. Cumhuriyet Meydanımızı yeniledik. Eski stadyumu yıktık, halka açık Millet Bahçesine dönüştürüyoruz. Önümüzdeki aylar içinde kent merkezinde tarihi bir nekropol alanını müze olarak açacağız. Balbeyi kentsel yenileme projemizle ikinci bir Kaleiçi yapıyoruz. Kent merkezi  inanılmaz bir cazibe alanı haline geliyor.  Biz bunları yaptıkça şehir merkezine turist gelmeye başlıyor.
Antalyaya gelen turist gayet memnun dönüyor.”
Engelli projelerinde örnek şehiriz
Antalyayı akıllı şehir uygulamaları ile donattıklarını söyleyen Başkan Türel, Antalyanın engellilere yönelik hizmetleri ile örnek bir şehir olduğunu vurguladı. Türel, gönüllere dokunan hizmetlerinden bazılarını şöyle dile getirdi: “Engelli Rehabilitasyon Merkezimizi G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ev sahipliğinde ziyaret eden tüm lider eşleri, kendi ülkelerinde bile böylesine bir rehabilitasyon merkezini olmadığını ifade etti. Türkiyede bir ilk olarak Engelli Mola Evlerini kurduk. Biz engelli bireylerine en güzel şekilde bakarken, aileleri de günlük yaşam ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Engelli Plajımız takdir topluyor. Ödüllü Alzheimer Hasta ve Hasta Yakınları Tesisimizde, Alzheimer hastasına en güzel bakımı veriyoruz. Yine Yatalak Hasta (Palyatif) Bakım Merkezimiz de artık kimsesi olmayanların kimsesi olduk.”  
Emekli ve yaşlılara da büyük önem verdiğini anlatan Başkan Türel, Türkiyede 30 büyükşehir belediyesi içerisinde emekli vatandaşlara eşleri ile birlikte toplu ulaşımda indirim kartı veren tek belediyenin Antalya Büyükşehir Belediyesi olduğunu söyledi.

 

 

 

 

HABERE AİT RESİMLER


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık