BAŞKENT'TE KADIN VE ÇOCUK KONFERANSI

BAŞKENT'TE KADIN VE ÇOCUK KONFERANSI

BAŞKENT'TE KADIN VE ÇOCUK KONFERANSI
  • 17 Şubat 2020, Pazartesi 3:02

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün 94. Yılı nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara Kent Konseyi ve Çalıkuşları Derneği ile ortaklaşadüzenlediği "Kadın ve Çocuk" konferansına katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türk Medeni Kanunu'nun Kabulünün 94. yılında düzenlenen "Kadın ve Çocuk" temalı konferansa katıldı.

Büyükşehirin ev sahipliğinde düzenlenen konferans, Başkan Yavaş'ın "Kadın ve Çocuk Hakları"na yönelik açılış konuşmasıyla başladı.

KADINA ŞİDDET TÜM TOPLUMU ETKİLİYOR

Kadına karşı uygulanan her türlü şiddetin, tüm toplumu derinden yaraladığını vurgulayan Başkan Yavaş, "Neredeyse her gün ülkemizin bir köşesinden kadın cinayeti haberleri geliyor. Kadına yönelik şiddet sadece maruz bıraktığı kişileri değil, geride bıraktıklarını, yakınlarını ve bizleri de etkiliyor" dedi.

Her 10 kadından 4'ünün şiddet mağduru olduğunu açıklayan Başkan Yavaş, 2016 yılında 328 olan kadın cinayetlerinin, 2019 yılında büyük artış göstererek 474'e çıktığını belirtti.

"GÜÇLÜ KADINLAR GÜÇLÜ YARINLAR"

Kadın cinayetlerinde meydana gelen artışın endişe verici boyutlara ulaştığını söyleyen Başkan Yavaş, "Bizler şehirlerimizi;toplumun her kesimine elini uzatan, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap veren, havası, suyu temiz, ulaşımı kolay, mutlu ve sağlıklı insanların yaşadığı yerler haline getirmeliyiz. Kadının güçlenmesi içinkullandığımız 'Güçlü Kadınlar Güçlü Yarınlar' sloganı, göreve geldiğimiz andan itibaren yol haritamız oldu. Göreve başlamamızdan itibaren şiddetle mücadele mekanizmalarının güçlendirilmesi ilk hedeflerimiz arasında yerini aldı" diyerek, yerel yönetimlerin tek görevinin sadece kentsel hizmetlerde bulunmak olmadığının altını çizdi.

Birleşmiş Milletler ile ortak yürütülen bir proje kapsamında, 2007 yılında açılan sığınma evinin kapasitesinin iki katına çıktığını açıklayan Başkan Yavaş, "Sığınma Evlerinin dışında bu yıl içerisinde 60 yatak kapasiteli Kadın Barınma Evimizin açılışını yapacağız. Bu Barınma Evimizyurtdışındaki iyi uygulama örnekleri model alınarak planlandı ve içerisinde pek çok mesleki atölye olacak. Böylece kadınlar kurumda kalırken meslek sahibi de olabilecekler" dedi.

"YOLUN DAHA BAŞINDAYIZ"

Büyükşehir tarafından, "Yerel Eşitlik Eylem Planı" kapsamında kadınlara yönelik verilen eğitimlerden ücretsiz avukat hizmetine, Başkent genelinde uygulanan anketlerden kadın kooperatiflerinin desteklenmesine kadar birçok hizmetin hayata geçtiğini belirten Başkan Yavaş, "Bunlar gibi onlarca projemizi daha hayata geçirmenin büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak yolun daha başında olduğumuzun da farkındayız. Bu konu Beypazarı’nda Belediye Başkanlığı yaptığım dönemden itibaren benim yönetim anlayışımda da farklı bir yere sahiptir. O dönemde bile, içine kapanık bir kasabada kadınlarımızı teşvik etmiş, onlarla toplantılar düzenlemiş ve ilk başlarda zorlansak da, sonunda bir çoğunu üretime ve istihdama dahil etmiştik. Şimdi daha büyük çaplı çalışmaları Ankara'mız için teker teker faaliyete geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.

"17 ŞUBAT 1926 TÜRK KADINIİÇİN BİR DEVRİM"

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, "Kadın ve Çocuk" konulu konferansın Türk Medeni Kanunu'nun yıl dönümünde yapılmasından dolayı memnuniyetini dile getirerek, "Çalıkuşları Derneği ve Ankara Kent Konseyi olarak Ankara Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle bütün paydaşlarla birlikte kadın ve çocuk haklarını konuştuk. Kadın ve çocuklarla birlikte Ankara’yı yaşanabilir bir kent haline dönüştürerek kadına şiddete karşı duyarlılık oluşturmayı amaçlıyoruz" diye konuştu. Çalıkuşları Derneği Başkanı Avukat Tülay Bekar da,"17 Şubat 1926 Türk kadını için bir devrim. Erkeği ile birlikte yan yana yürümesinin yolunu açan bir Kanun. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi 'Kadın ve erkek birlikte yürüyebilirse toplum, çağdaş hale gelebilir'in ön sözü. Kanunun kabulünün mimarları Mustafa Kemal Atatürk ve Mahmut Esat Bozkurt’un ruhları şad olsun. Minnetle anıyoruz Türk kadınları olarak. Türk kadınının, 17 Şubat 1926’nın yıl dönümünde birçok dünya kadınından önce bu hakka kavuşmasını unutmaması lazım" dedi.



BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

yukarı çık